/
/
Birma (Myanmar)

Birma (Myanmar)

Tussen pagodes en boeddha's

Birma is een land apart en is tot nog toe vrij bespaard gebleven van de invloeden van de moderne wereld. Erfgenaam van een unieke en fascinerende beschaving.

Birma wordt in twee gesneden door de Kreeftskeerkring en strekt zich van noord naar zuid uit over bijna 2000 km. Birma is een nog wat geheim land dat zijn authenticiteit heeft weten te bewaren. Het boeddhisme is er zeer levendig en is doorspekt met vele vormen van bijgeloof. Hier vind je nog het Azië van vroeger terug, met een mengeling van allerlei geuren en een nobele en oprechte gastvrijheid. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je in de ene na de andere verbazing of verrassing valt. Tussen de drukte van Yangon, de majesteit der koningssteden, de monumentale tempels, de verdwenen pagodes, de dorpjes die recht uit het verleden lijken te zijn gekomen, en de rust van de Irrawaddy-rivier, ga je op onderzoek uit naar de ziel van een land dat fundamenteel vertederend is.

Ideaal voor

Cultuur op te snuiven, van het strand te genieten, trektochten of een bedevaart te ondernemen, gewoon zen te worden.

Wist u dat?

De Mahamuni Boeddha in Mandalay, die door miljoenen gelovigen werd (en nog steeds wordt) beplakt met bladgoud, wordt als levend beschouwd: elke ochtend brengen monniken hem voedsel en poetsen ze zijn tanden.

De hoogtepunten

 1. Yangon zien, de oude hoofdstad, en haar enorme tempels en kleurrijke markten bezoeken.
 2. Je laten wiegen door de rustige loop van de Irrawaddy.
 3. Klimmen naar de top van een pagode in Bagan bij zonsondergang nadat je tijdens de dag hebt rondgewandeld langs de duizenden monumenten.
 4. Het Inle-meer verkennen per boot (en met de fiets).
 5. Een tempel binnenwandelen en je laten betoveren door de doordringende melodieën van de monniken.
 6. Vertoeven in Mandalay om de religieuze sfeer op te snuiven en de vele tempels in de regio te ontdekken.
 7. De Hpa-an-regio bezoeken, een prachtig hoekje van het eeuwige Azië.

Tips van kenner

 1. Mingun, niet ver van Mandalay, had prat kunnen gaan op de grootste pagode ter wereld. "Had"... want de pagode is nooit af geraakt. De site en zijn vele andere tempels blijven niettemin magisch en grandioos.
 2. Birma heeft ook een prachtige kustlijn en enkele resorts in een paradijselijke omgeving.
 3. Zin in een ander, minder druk Bagan? Bezoek dan eens de stad Mrauk U, waar de tempels verscholen liggen in de jungle.
 4. Houd er rekening mee dat buitenlanders moeten betalen om sommige tempels binnen te komen. Soms moet je bijbetalen om foto's te nemen.
 5. De altaren die aan bomen of palen hangen, zijn gewijd aan de nats (geesten). Ook overal zijn keramische waterpotten terug te vinden: die worden regelmatig bijgevuld en zijn voor iedereen beschikbaar!

Ideale reisdata

Afgezien van de Himalaya-regio in het noorden heeft het land een tropisch klimaat en is het zes maanden per jaar moessonseizoen. Het is daarom het beste om er tussen eind oktober en eind februari heen te gaan. Dan kun je profiteren van droger en helderder weer.

In de reiskoffer

Lichte kledij in natuurlijke materialen. Maar vermijd wel te korte kledij. Neem ook sandalen en slippers mee, die zijn makkelijker uit te trekken wanneer je een tempel bezoekt. Neem ook steeds een licht jasje mee voor het geval je in een stortbui terechtkomt.
Play Video

Ideale reisdata

Climat Birmanie - Rangoun
Rangoun

Januari

Klimaat:
5/5

T° : 33

Regenachtige dag: 2

Februari

Klimaat:
5/5

T° : 35

Regenachtige dag: 1

Maart

Klimaat:
3/5

T° : 37

Regenachtige dag: 2

April

Klimaat:
3/5

T° : 37

Regenachtige dag: 2

Mei

Klimaat:
1/5

T° : 34

Regenachtige dag: 16

Juni

Klimaat:
1/5

T° : 31

Regenachtige dag: 28

Juli

Klimaat:
1/5

T° : 30

Regenachtige dag: 29

Augustus

Klimaat:
1/5

T° : 30

Regenachtige dag: 29

September

Klimaat:
1/5

T° : 31

Regenachtige dag: 27

Oktober

Klimaat:
3/5

T° : 33

Regenachtige dag: 18

November

Klimaat:
5/5

T° : 33

Regenachtige dag: 5

December

Klimaat:
5/5

T° : 33

Regenachtige dag: 2

nl_BENL