/
/
CYPRUS

CYPRUS

Tussenstop op het eiland van Aphrodite

Dit is een gul, atypisch en ultra-ontspannend eiland voor wie de moeite neemt om af te stappen van de platgetreden paadjes.

Uiteraard zijn we dol op de eindeloze stranden, de levendige straten van Nicosia of Paphos, maar ook op het bergachtige achterland voor wat frisse lucht en het mediterrane nachtleven. Cyprus pakt ongetwijfeld iedereen in die de moeite neemt om de mensen te ontmoeten en hun gastvrijheid te ervaren, die de kloosters hoog in het Troödos-gebergte bezoekt, in de smalle straatjes van de bergdorpen ronddwaalt en de frisse lucht inademt van de met ceders en pijnbomen bedekte valleien rond de berg Olympus. Zoals dat past bij een gewezen Engels protectoraat, rijden de mensen er links; in het zuiden van het eiland spreken ze een Griekse taal die heel anders is dan de taal die in Griekenland wordt gesproken, en in het noorden is de voertaal Turks; je kunt er zowel genieten van oriëntaalse mezzes als van loukoumi (Turks fruit) en de moskeeën staan er naast de kerken.

Ideaal voor

Te watersporten, te genieten van de zon en de zee, van de cultuur, van fraaie trekkings.

Wist u dat?

Tot maart is het vaak mogelijk om te skiën op de hellingen van de berg Olympus, die verschillende skiliften heeft. Skiën in de ochtend, strand in de middag, de twee zijn perfect mogelijk.

De hoogtepunten

  1. Een wandeling door de smalle en kronkelige straatjes van Lefkara, waarbij je het werk bewondert van de kantwerksters die gewoon op straat zitten te werken. Vergeet ook niet eens een kijkje te nemen in het loukoumi-fabriekje "Beautiful Lefkara".
  2. Als je er één strand zou moeten uitpikken, dan is het misschien wel dit: aan de zuidkust biedt Governor's Beach het contrast van zijn zwarte zand en witte krijtrotsen.
  3. Kourion was een belangrijk oud stadskoninkrijk. Vandaag is Kourion een van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen van het eiland, met zijn naar de zee gerichte theater.
  4. Vanaf de zuidkust klimmen prachtige wegen omhoog naar het Troödos-massief, waarbij je passeert langs mooie dorpjes als Omodos of Foini, beroemd om zijn pottenbakkerswerkplaatsen.
  5. Genieten van een echte Cypriotische mezze in een dorpsrestaurant.

Tips van kenner

  1. In een taverna kun je nog zeker de puur Cypriotische keuken proeven, terwijl je in een restaurant veeleer internationale gerechten zult aantreffen. Het exokhiko kendron is zo'n adresje waar je van de gastronomie van het platteland kunnen proeven.
  2. Een klooster bezoeken op een religieuze feestdag: Pasen en Kerstmis (die zelden op dezelfde datum vallen als voor de katholieken) of zelfs een van de twee nationale feestdagen.
  3. Een voorstelling proberen bij te wonen, onder de sterrenhemel, in het amfitheater van Kourion, bijvoorbeeld.

Ideale reisdata

In de lente, van maart tot mei, wanneer het landschap nog groen is en bedekt met bloemen. De zon is gul, maar niet overdadig. En vooral, weinig toeristen en een nog charmante gastvrijheid. Echte zonnekloppers geven de voorkeur aan de zomer, tot in oktober.

In de reiskoffer

Lichte kleding de hele zomer, neem een trui mee als je het wat hogerop gaat zoeken en iets om je benen en armen te bedekken als je religieuze plaatsen bezoekt. Warmere kleren voor de andere seizoenen.
Play Video

Ideale reisdata

Climat Chypre - Paphos
Paphos

Januari

Klimaat:
1/5

T° : 17

Regenachtige dag: 9

Februari

Klimaat:
1/5

T° : 17

Regenachtige dag: 7

Maart

Klimaat:
3/5

T° : 18

Regenachtige dag: 5

April

Klimaat:
3/5

T° : 21

Regenachtige dag: 5

Mei

Klimaat:
5/5

T° : 24

Regenachtige dag: 5

Juni

Klimaat:
5/5

T° : 29

Regenachtige dag: 3

Juli

Klimaat:
5/5

T° : 30

Regenachtige dag: 1

Augustus

Klimaat:
5/5

T° : 30

Regenachtige dag: 1

September

Klimaat:
5/5

T° : 29

Regenachtige dag: 4

Oktober

Klimaat:
5/5

T° : 27

Regenachtige dag: 8

November

Klimaat:
3/5

T° : 23

Regenachtige dag: 6

December

Klimaat:
1/5

T° : 18

Regenachtige dag: 6

nl_BENL