/
/
IJsland

IJsland

Aan de oorsprong van de wereld

Met zijn ligging tussen Europa en Amerika lijkt IJsland een buitenaards land. Een mythisch eiland dat niemand onverschillig laat, waar de natuur een onophoudelijk groots spektakel levert en waar een reis nog een avontuur is.

IJsland brengt ons terug naar de oorsprong van de wereld met zijn smeltkroes van water, ijs, aarde en vuur. Het lijkt wel alsof alle oerkrachten van de planeet hier een speelveld gevonden hebben. Vulkanen hebben de rotsen getekend en gekleurd doorheen de tijden. De aarde is hier soms hard en onherbergzaam, soms kwetsbaar, geschaafd, versleten, naakt. De erosie houdt nooit op : de vrieskou maakt de aarde kwetsbaar en gekreukt, het water wast haar voortdurend en de wind maakt haar tot stof en voert haar verder weg. Het vuur boetseert haar steeds opnieuw. De landschappen van IJsland vernieuwen voortdurend en zijn bijgevolg nooit monotoon. Ze blijven fascineren : tafelbergen, berghellingen bedekt door rode, gele of bruine lava, vette groene weiden waar schapen grazen, vlaktes van zwart zand, gletsjers en zelfs bossen. Welkom op een oogstrelend eiland onderhevig aan een nooit aflatende verandering.

Ideaal voor

De fans van fotografie, een verrassende minitrip of een city-trip in meest noordelijk gelegen hoofdstad van deze aardbol. De liefhebbers van grote open ruimtes, een hap verse lucht, een road-trip, een trekking, tochten te paard, of het ontdekken van ijzige grotten.

Wist u dat?

Wist je dat de familienamen van de IJslanders variëren van generatie tot generatie want ze bestaan uit de voornaam van de vader met het aanhangsel ‘zoon van’ of ‘dochter van’. Het is bovendien verboden om een niet IJslandse naam aan je kind te geven.

De hoogtepunten

  1. IJsland is een paradijs voor wandelaars, of men nu kiest voor een rustige wandeling of een extreme trekking.
  2. Waag je op de enige ijzige lagune van Europa.
  3. Bewonder enkele van de meest krachtige watervallen van deze planeet.
  4. Verwonder je bij het bekijken van een spuitende geiser.
  5. Neem een bad in een natuurlijke warmwaterbron.

Tips van kenner

1. Het openbaar vervoer laat veel te wensen over, het is noodzakelijk om een wagen te huren en een 4X4 is verplicht op de F-routes van het binnenland.

2. Het kraantjeswater is drinkbaar ondanks de sulfersmaak. Het warme water moet echter afkoelen want het wordt direct uit de ondergrond gewonnen.

3. Het overblijfsel van de zonnewinden dat zich ontplooit en uitstrekt in prachtige lichtgordijnen in de atmosfeer, het noorderlicht, kan enkel in de winter bewonderd worden. Aangezien het vaak in de buurt van de polen opduikt, is IJsland een ideale spot om het noorderlicht te bewonderen.

Ideale reisdata

Aan het begin van de zomer en in september, vrij zonnige maanden die bovendien het spektakel van de herfstkleuren bieden. Van april tot oktober zijn de dagen zeer lang. De middernachtszon doet het eiland in licht baden en zelfs in het midden van de nacht is het nooit helemaal donker.

In de reiskoffer

IJsland is niet de Noordpool : het is er zelden warmer dan 20° in de zomer maar de gemiddelde temperatuur in januari in Reykjavik is 0°C. Het weer kan echter heel snel omslaan en vraagt de grootste waakzaamheid, vooral als je gaat wandelen. Voorzie dus kledij in laagjes en goede schoenen. Neem ook uitgaanskledij mee voor de nachten die je in Reykjavik doorbrengt. Vergeet vooral niet een goede antimuggenmelk mee te nemen indien je in het noorden logeert of in de buurt van het Myvatn meer.
Play Video

Ideale reisdata

Climat Islande - Reykjavik
Reykjavik

Januari

Klimaat:
1/5

T° : 3

Regenachtige dag: 16

Februari

Klimaat:
3/5

T° : 3

Regenachtige dag: 13

Maart

Klimaat:
3/5

T° : 4

Regenachtige dag: 16

April

Klimaat:
3/5

T° : 6

Regenachtige dag: 12

Mei

Klimaat:
5/5

T° : 10

Regenachtige dag: 12

Juni

Klimaat:
5/5

T° : 13

Regenachtige dag: 13

Juli

Klimaat:
5/5

T° : 14

Regenachtige dag: 13

Augustus

Klimaat:
5/5

T° : 14

Regenachtige dag: 13

September

Klimaat:
3/5

T° : 11

Regenachtige dag: 16

Oktober

Klimaat:
3/5

T° : 7

Regenachtige dag: 10

November

Klimaat:
1/5

T° : 5

Regenachtige dag: 13

December

Klimaat:
1/5

T° : 4

Regenachtige dag: 24

nl_BENL